Youtube Manus

Att hitta en stil för manusskrivning som du trivs med är nyckeln till framgång.

När du är i skrivflödet vill du inte bli avbruten av formateringsproblem.

Du står inför två val:

 1. Programvara – Här är några programvarualternativ:
  • Notion (mitt personliga val)
  • Google Docs (ofta använd av mina klienter)
  • Excel (för specifika fall)

Notion och Google Docs är utmärkta för mer traditionella manusformat. Excel bör endast användas om du behöver en mycket specifik formatering, vilket jag kommer att förklara mer om snart.

 1. Format – Kom ihåg att det inte finns något rätt eller fel sätt att formatera dina manus på. Varje YouTuber jag har arbetat med har sin egen stil. Det jag starkt tror på är att det där det är möjligt bör du skriva ditt videoinnehåll i full text och inte bara som punktlistor.

Om du är intresserad av att förstå varför jag anser detta, kan du… (Här skulle antingen en länk till ytterligare läsning eller en mer detaljerad förklaring följa om detta var en fullständig bloggartikel.)

I slutet av denna artikel hittar du min uppgraderade mall för manusskrivning i Notion. Mallen är utformad för att samverka med innehållet i denna artikel. Men om du föredrar att använda annan mjukvara, som Google Docs, är det helt okej. Du kan fortfarande följa materialet på samma sätt – det enda är att du inte kommer att få samma nivå av vägledning som med min Notion-mall.

Innan jag presenterar några olika format för manusskrivning, är här några termer du behöver vara bekant med under kursens gång:

Snabbordlista:

 • A-Roll – huvudmaterialet som används för att driva videon framåt. Karaktärerna levererar vanligtvis sina repliker direkt till kameran i denna typ av material.
 • B-Roll – material som används för att förmedla ytterligare information eller illustrera det som talas om i A-Rollen. Det paras ofta ihop med voiceover.

Så, känn dig fri att kolla in dessa exempel på olika sätt jag har formaterat manus tidigare, för inspiration:

Exempel 3: Sida vid Sida

Ett manusskrivningsformat som jag aldrig har använt (men som kanske är det mest överskådliga av de tre) är formatet sida vid sida.

Ett stort tack till Taha Khan från Answer In Progress som delade med sig av detta utdrag från ett av deras manus:

Som du kan se har varje kolumn ett tydligt syfte:

 • ”Visual” – anger om en tagning är A-Roll, B-Roll, arkivmaterial eller en avvikande bild.
 • ”Dialog” – visar enbart dialogflödet, oavsett om det kommer från A-Roll, B-Roll eller annat.
 • ”Scen” – delar upp manuset i scener. Med hänsyn till dialogen i denna artikel, skulle jag kanske byta namn på denna kolumn till ”Segment”.

Detta format skulle kunna efterliknas med antingen Excel eller Notion. För att vara ärlig har jag aldrig skrivit ett manus i detta format, men det är utan tvekan det snyggaste sättet jag har sett ett manus presenteras på. Om din stil av manusskrivning skulle passa för detta format, överväg att testa det.

⚡️ Åtgärdspunkt → Bestäm dig för din föredragna stil för manusskrivning och ladda ner YTSP Manusmall som förberedelse för resten av artikeln.

1.3 – (Valfritt) Hur man använder YTSP Manusmall

1.4 – Identifiera din Avatar (1/3) – Introduktion

”Hennes publik tittar inte förbi första minuten?! Nå, det ska då rakt inte hända att jag visar den videon på någon annans startsida!”, utbrast Algoritmen, lite ohövligt. Okej…

Även om det inte är särskilt hjälpsamt att föreställa sig algoritmen som en levande, andande varelse som finns bara för att stjälpa dig… gör det hela till ett kul och unikt sätt att börja artikeln på. Så länge du kommer ihåg att den verkligen, verkligen inte ”hatar dig”, borde du kunna uppskatta min personifiering av den.

Nu kör vi igång.

När jag förberedde den här artikeln fick jag många mejl som detta… ”Jag kämpar mest med mina introduktionsavsnitt. Ofta förlorar jag mer än 50% av tittarna under de första 30 sekunderna.” – YTSP Student Känner du igen dig? När jag frågade min publik om deras största problem med YouTube, var svar som detta överlägset vanligast. Det är på sätt och vis lugnande – om du känner igen dig i detta, är du definitivt inte ensam! Men det är också ett stort problem. Till slut, om du inte kan behålla din publik längre än de första 30 sekunderna, så sänder dina videor ut alla sorters dåliga signaler till algoritmen. Men det finns ju så många alternativ när det kommer till en ”hook”, eller hur? Bör du bekräfta löftet i titeln och miniatyrbilden så snabbt som möjligt? Eller ska du ta det lugnt för att verka mindre ”behållnings-hackig”? Eller, tusan, borde du hoppa över ”hoken” helt och hållet och gå direkt till köttet?

Men vänta nu. Innan vi svarar på något av det, måste vi ta upp något mycket viktigare. Något som kommer före att skriva en hook, eller ens bestämma videons ämne. Denna sak ligger till grund inte bara för hur du kommer att skriva din nästa video, utan för hela din kanals fundament. Och det är…

Att lista ut vem sjutton du gör videor för. Eller, som det torrt kallas: din Publik Avatar. Men vi har redan gjort det tråkiga, minns du? Så jag ska göra denna del rolig. I det här skedet, oroa dig inte för några specifika videoideér du kan ha. Vi behöver först koncentrera oss på vem du gör dem för. Så, vid slutet av detta avsnitt, kommer du ha skapat en skinande ny publik avatar. Och genom att göra det, kommer du att göra ditt liv som en YouTuber 10 gånger lättare framöver. Ditt framtida jag tackar dig.

⚡️ Åtgärdspunkt → Ladda ner Arbetsbladet för Publik Avatar.

1.5 – Avatar (2/3) – Demografi och Psykografi Om du vill att din video ska göra intryck på dina tittare, behöver du förstå vem som tittar.

En Publik Avatar är i grund och botten en karaktär som representerar din kärnpublik. Ditt mål är att destillera deras viktigaste egenskaper och drag i en påhittad persona, för vilken du gör dina videor. Självklart kommer du att behöva förenkla dessa egenskaper till en viss punkt. Men vissa kanaler skapar 2-3 publik avatars för att ta hänsyn till att det finns olika grupper som tittar på deras innehåll. Det är upp till dig om du skapar en eller flera.

Men du kanske tänker: Varför är detta ens viktigt? Varför lägga all denna tid på att lista ut dessa egenskaper? Kan vi inte bara skriva manuset först och upptäcka vilken typ av människor det lockar senare?

Och hör här, jag förstår det. Det kan verka som en smärre huvudvärk att lista ut detta. Men jag lovar dig: Att ha en välrundad bild av de människor du vill ska klicka på dina videor kommer faktiskt att göra skapandeprocessen enklare.

För när du väl har din Avatar kan du inte bara rikta varje titel och miniatyrbild till den specifika publiken… Du kan också se till att varje mening i ditt manus gör intryck på dem. Du måste till och med se till att betalda sponsoravtal (om du har sådana) stämmer överens med din publik.

Så, från alla vinklar, är det kritiskt att förstå din publik på en personlig nivå. Om du skriver ditt innehåll baserat på vad du vet att din publik älskar och hatar… …kommer dessa tittare att vilja se ditt innehåll oftare och längre. Och vi vet alla hur mycket algoritmen älskar långa sessionstider. ”Jag älskar långa sessionstider!”, utbrast Algoritmen, något dramatiskt.

Så, för att lista ut vem som tittar på vårt innehåll (eller vem vi skulle vilja ska titta), finns det två typer av information vi behöver. Den första är deras demografi.

Demografi

Demografi är de grundläggande egenskaperna hos din publik (ålder, kön, plats, etc.). Flera av dessa uppgifter finns tillgängliga i din YouTube Studio. Gå så till Analytics-sektionen och välj fliken för publik. Där får du en snabb översikt över de personer som redan tittar på ditt innehåll:

Så, innan du går vidare… ⚡️Åtgärdspunkt → Fyll i de första tre rutorna i ”Demografi”-sektionen av arbetsbladet för Publik Avatar (ålder, kön, plats).

Det finns vissa ganska uppenbara slutsatser vi kan dra från dessa data, men de hjälper bara till en viss grad när du ska rikta ditt innehåll. Om din publik till största del är unga vuxna inom finansbranschen skulle du inte göra en video som… ”Hur man budgeterar under pensioneringen” …men du kan göra en video som… ”Hur man går i pension vid 40 års ålder, med start från 0 kronor”.

Det är också möjligt att skräddarsy dina referenser för en specifik grupp människor, baserat på dessa demografiska data. Det här lärde jag mig först av Jason Farmer, som använder sin publikdemografi för att informera sitt innehåll på följande sätt: ”Min publik är mestadels män mellan 25-55 år. Så, jag försöker skriva direkt till dem. Därför använder jag kulturella referenser som vi alla känner igen (jag är 40). Sådant som Irakkriget, östkust-västkustrivaliteten, Lennon/McCartney, Wu-Tang Clan, etc. Bara grejer de kommer att känna igen.” Jason Farmer

Så, vi kan göra vissa kreativa val baserat enbart på dessa grundläggande demografiska uppgifter. Men innan vi går vidare, försök att fylla i resten av ”Demografi”-sektionen. (Civilstånd, yrke, befattning, etc.)

Beroende på hur länge du redan har gjort YouTube-videor kan du redan ha en stark uppfattning om vem din kärnpublik är. Om du helt gissar kan du lämna dessa rutor tomma. Men om du känner dig säker på att kunna fylla i någon av de återstående ”Demografi”-rutorna, gör det nu. (Om du inte kan, oroa dig inte. Det vi ska lära oss härnäst kommer att möjliggöra för dig att komma tillbaka och komplettera ”Demografi”-sektionen lite senare.)

Så, demografi är den första typen av information vi behöver för att skapa vår Publik Avatar. Men ännu mer användbara egenskaper att lära sig om är din publikens psykografiska egenskaper.

Psykografi

Psykografiska egenskaper – bokstavligt talat deras ”psykologiska karaktärsdrag” – sammanfattar din publik i termer av personlighet, värderingar och intressen. Genom att identifiera dessa drag kan du skapa videor som tillgodoser deras djupare emotionella behov. Detta ökar i sin tur chansen att de tittar längre.

Du kan kolla in den artikel jag skrev för Creator Wizard-bloggen 2022 för mer information om psykografier. Här är några exempel på frågor du kan ställa för att ta reda på mer om din publikens psykografier:

 • Vilket slags språk ansluter de till?
 • Vilket stadium av deras ”resa” befinner de sig på? (Nykomling, medel, etc.)
 • Vill de lära sig, eller underhållas?
 • Vilken sorts TV tittar de på?
 • Vad har de för hobbyer?
 • Söker de att vidta specifika åtgärder utifrån ditt innehåll, eller vill de bara inspireras?
 • Vilka är deras smärtpunkter?
 • Vad är de rädda för?
 • Vad är deras ultimata mål?
 • Tittar de på ditt innehåll på sin telefon, eller på sin TV?

Denna lista är inte uttömmande. Det finns oändligt många frågor du kan ställa till din publik för att lära känna dem bättre. Om du kommer på några fler som kan vara användbara, lägg till dem i mallen.

Men, om du läser detta och tänker ”Jag har ingen existerande publik, så hur kan jag ta reda på deras psykografier?”, då finns det en enkel lösning. Skriv för ditt tidigare jag. Även om vi strax kommer att diskutera hur du kan använda andra liknande kanaler för att informera din egen Publik Avatar, är det överlägset enklaste alternativet att skriva manus till ditt tidigare jag. Du kan fylla i Arbetsbladet för Publik Avatar med dig själv i åtanke – dina önskemål, vanor, rädslor (osv).

Du kan komma att ändra din avatar om några månader, men att skapa innehåll som ditt tidigare jag skulle ha haft nytta av är en bra startpunkt. Valfritt → Om du inte har en publik att ställa dessa frågor till och du föredrar att inte göra efterforskningar på andra liknande kanaler för att skapa din Avatar… Fyll i resten av Arbetsbladet för Publik Avatar (demografi och psykografier) som om du skrev till ditt tidigare jag.

Så, nu ska vi diskutera hur du ansluter till din publik och faktiskt får svar på dessa frågor så att du kan fylla i både resten av ”Demografi”-delen och hela ”Psykografi”-sektionen med tillförsikt.

1.6 Avatar (3/3) – Samla Information

Att samla information behöver inte vara skumt! Det handlar bokstavligen bara om att ställa några av de frågor vi diskuterade i föregående lektion till din publik. Och i denna lektion ska vi prata om hur man gör det.

Två goda nyheter…

 • Du behöver inte överkomplicera det.
 • Du kan vara kreativ med det.

Och oroa dig inte… Om din kanal fortfarande är liten och du inte har en engagerad publik än, kommer vi att diskutera hur du kan använda andra kanaler för att få liknande användbar data som hjälper dig planera ditt nästa drag.

Vid slutet av detta avsnitt kommer du att kunna fylla i resten av Arbetsbladet för Publik Avatar.

Hur man samlar information:

 1. Använd Sociala Medier: Ställ frågor direkt till din publik via sociala medier. Detta kan vara i form av enkäter, frågestunder i stories eller öppna diskussioner i inläggskommentarer.
 2. Undersökningar och Enkäter: Skapa en kort enkät med specifika frågor om deras intressen, vanor och preferenser. Du kan erbjuda en liten incitament för att öka svarsfrekvensen.
 3. Analysera Kommentarer: Ta dig tid att läsa och analysera kommentarer på dina egna videor eller på videor inom samma nisch. Tittare delar ofta sina tankar och önskemål direkt.
 4. Samla Data från Andra Kanaler: Om du är ny och ännu inte har en egen publik, titta på liknande kanaler inom din nisch. Vilka frågor ställer deras publik? Vilka ämnen verkar engagera dem mest?
 5. Direkt Kommunikation: Om du har möjlighet, engagera direkt med din publik genom kommentarsektionen, direktmeddelanden, eller till och med personliga samtal. Denna direktkontakt kan ge djupare insikter.
 6. Använd Analysverktyg: Använd YouTube Analytics för att få en översikt över demografi och tittarbeteenden. Detta kan ge ledtrådar till vilken typ av innehåll som resonerar bäst med din publik.

Genom att samla denna information, får du en djupare förståelse för din publik, vilket gör det möjligt för dig att skräddarsy ditt innehåll för att bättre möta deras behov och önskemål. Detta är ett viktigt steg i att utveckla starkare relationer med din publik och öka engagemanget på din kanal.

Metod #1: Omröstningar

Skapa en omröstning på Twitter (X), din Instagram-story eller någon annan plattform. Använd den för att fråga din publik allt som kan hjälpa dig att förstå deras tittarvanor, personlighet, etc.

Dodford ställer frågor som dessa i uppladdningen till ett nytt videosläpp. Inte bara genererar detta hype… …men det hjälper också till att informera beslut om den kreativa processen. Till exempel, genom att upptäcka att majoriteten av hans publik kommer att titta på hans innehåll på en PC eller TV, indikerar det att hans publik bryr sig om visuella effekter och ljud. Därför validerar detta hans beslut att spendera mer tid på saker som ljudmixning.

Nu är Twitter (X) och Instagram en sak, men de flesta skapare använder inte sin ”community”-flik tillräckligt. Detta är bokstavligen där den mest koncentrerade delen av dina fans bor. Att ställa frågor här ger dig möjligheten att tala direkt till dina mest engagerade tittare och förstå deras egenskaper och behov.

Det roliga här är att du kan bli superkreativ med hur du ställer frågorna. Klicka här för att se 3 kreativa sätt att använda omröstningar.

Men, om du inte har en publik än, oroa dig inte. Istället för att köra dina egna omröstningar, granska omröstningar som andra skapare i din nisch har kört på sina sociala plattformar. Detta ger dig en uppfattning om några publikpreferenser som kan visa sig vara liknande dina, när du väl har börjat växa din kanal. Du kan använda denna data för att informera din Publik Avatar istället.

Metod #2: E-post

Om du har en e-postlista har du direkt tillgång till en grupp människor som är 10 gånger mer benägna att ge dig feedback, eftersom de redan är en del av ditt ekosystem. När jag funderade på vilken riktning jag skulle ta med mitt nyhetsbrev, nådde jag ut och frågade varför folk konsumerade mitt innehåll. Svaren gav mig tillåtelse att ta min skrivning i en helt annan riktning:

Du har exakt samma möjlighet att fråga din publik vad de tycker om dina videor. Naturligtvis, om du inte har en e-postlista, lägger jag verkligen inte press på dig att starta en. Men om du har det, slösa inte bort den resursen.

Använd din e-postlista för att:

 1. Ställa Djupare Frågor: E-post tillåter mer utförlig kommunikation, så du kan ställa djupare och mer specifika frågor jämfört med andra metoder.
 2. Samla Feedback: Be om feedback på specifika videor eller fråga om vilka ämnen de vill se mer av.
 3. Utforska Publikens Intressen: Använd e-post för att utforska dina tittares intressen, både inom och utanför din nisch.
 4. Direkt Dialog: E-post ger en chans till direkt dialog med din mest engagerade publik, vilket kan leda till värdefulla insikter och en starkare relation.
 5. Testa Idéer: Innan du släpper nytt innehåll, kan du testa idéer eller koncept med din lista för att få en tidig indikation på intresse.

Kom ihåg, transparens och ärlighet i dina e-postmeddelanden kommer att bygga förtroende med din publik och uppmuntra dem att engagera sig mer med dina frågeställningar. Se till att vara öppen för feedback och använda den för att forma framtida innehåll som verkligen resonanserar med dina tittare.

Metod #3: Utforska Kommentarerna

En annan fantastisk visdomsbit jag plockade upp från Jason Farmer var detta: ”[Jag läser] VARJE kommentar från alla [mina] mest populära videor. Bokstavligen varje enda kommentar. Jag gör listor över alla vanliga frågor, oro, invändningar, etc. och jag försöker bara svara på de vanligaste i videon.” – Jason Farmer

Och du kan se detta återspeglas i hans innehåll. Lägg märke till hur specifik han är i att övervinna potentiella publikinvändningar under haken (0:28-0:35, även om jag föreslår att titta på hela haken för sammanhanget): ”Du behöver inte behärska några extrema tekniker. Du behöver inte koka ditt ris via en portal till Hades. Allt i den här videon är anpassat för den genomsnittlige hemmakocken på en standardspis.”

Dessutom, om du provar något nytt, är kommentarssektionen den bästa platsen för att se vad som genljuder. När Ali Abdaal började öka sina Harry Potter-referenser, blev folk galna i det: Du kan börja samla kommentarer och sortera dem efter tema med hjälp av Kommentarsinsamlingsdatabasen, som är länkad i slutet av denna lektion.

Och, liksom med Metod #1 (Omröstningar), finns här ytterligare en möjlighet att utvinna kommentarsektionerna från andra skapare, om din inte har tagit fart än. Återigen kommer detta att ge dig en uppfattning om några publikpreferenser som kan visa sig vara liknande dina, när du väl har börjat växa din kanal. Du kan använda denna data för att informera din Publik Avatar istället.

Att skapa en publikavatar är uppenbarligen lite av en hönan eller ägget-situation – du kan och bör alltid finjustera exakt vem du riktar dig mot, eftersom din publik förändras och växer. Men det lönar sig att ha en tydlig idé innan du börjar också, eftersom det kommer att minska din beslutsfattningströtthet när du skriver manuset.

⚡️Åtgärdspunkt → Kontakta din publik direkt med hjälp av några/alla dessa metoder för att lära dig mer om deras psykografier/återstående demografi. Utifrån deras svar, uppdatera/komplettera din avatar i Arbetsbladet för Publik Avatar.

Det är nästan dags att börja skriva…

Nu när du har din Publik Avatar är det dags att börja arbeta på ett manus. Från och med nu kommer vi att applicera allt jag pratar om på en specifik videoidé. Om du för tillfället inte har några idéer för ett manus föreslår jag att du följer det vanliga rådet om att generera över 100 idéer innan du avgränsar till de starkaste.

Observera trender som fungerar i din nisch, eller koncept från andra nischer som enkelt kan appliceras på din. Den här kursen handlar inte om idégenerering, även om vi senare kommer att identifiera idéer som är för svaga för att tas vidare. I vilket fall som helst, för att gå vidare till Modul 2 behöver du bara välja en idé du skulle vilja utveckla och skriva om.

Oroa dig inte för titlar, miniatyrbilder, struktur… eller någonting!

Vid denna punkt behöver du bara en idé. I Modul 2 kommer vi att konstruera ett övertygande manus runt den.